top of page

Vragen over Corona?

Uiteraard kan je bij ons terecht, maar je kan ook bellen naar 0800 14 689. Dit is het corona-informatie nummer waar je altijd terecht kan met algemene vragen over corona en de huidige corona maatregels .

informatie%20covid_edited.jpg
coronalert_logo_official.png

Met wie had je eergisteren contact? En de dagen daarvoor? Met wie zat je samen in de trein? Of in de bus, de metro, op café of op restaurant?

Vaak ken je hen niet eens persoonlijk. Toch is elk nauw contact een risico.

Coronalert helpt je om dit op te volgen. Bovendien gebeurt dat anoniem. Zo bescherm je tegelijk je gezondheid én je privacy.

Als een gebruiker van de app besmet is met het coronavirus, kan die persoon een waarschuwing laten uitsturen naar al zijn nauwe contacten van de voorbije dagen. Dit gaat sneller dan het klassieke contactonderzoek van het contact-center. Bovendien werkt het ook voor contacten die je niet persoonlijk kent.

Snelheid is belangrijk, om jezelf en je dierbaren te beschermen.

Nu velen onder ons thuis zitten, hebben we tijd om elkaar te helpen! Op deze website kan je hulp vragen en aanbieden. Heb je zin in een leuke babbel? Leer je graag een nieuwe taal? Zoek je iemand om eventjes op je kinderen te letten? Heb je iets nodig van de winkel? Het kan allemaal!

coronassist.JPG

Covid-concepten

Covid-Concept: testen en traceren

60-70%... dat is het getal waar ik het vandaag over wil hebben. 60 à 70% is de sensitiviteit van onze huidige corona-testen. Dit wilt zeggen dat als je 100 mensen met coronavirus test, onze huidige testen bij een 65tal mensen zullen aangeven dat ze coronavirus hebben.

Negatief testen wilt dus niet zeggen dat je geen coronavirus hebt. Het wilt zeggen dat we geen coronavirus gevonden hebben (groot verschil! Niet elke test is even goed in "waar is Wally?")

Dit betekent dat je ook als je negatief test de quarantaine maatregelen goed moet respecteren, dat is namelijk de enige manier waarop je zeker bent dat je geen virus verspreidt.

Waarom doen we het dan? Wij zijn namelijk heel dankbaar voor die 60 à 70%. Deze laat ons toe het spoor van het virus te volgen, zelfs als er af en toe een kruimeltje ontbreekt. Zo kunnen we groepjes mensen in quarantaine zetten (en ja, soms zit daar is 1 tussen die het niet heeft) in plaats van een heel land. Testen zijn dus niet perfect, maar ze staan ons toe te leven met het virus... tenminste als we ons allemaal aan de regels houden.

testen_edited.jpg

Covid-concept: Viral load

Viral load is een principe dat gaat over de hoeveelheden virus waarmee je in contact komt. We proberen blootstelling aan het virus vaak makkelijk voor te stellen als "wel contact" of "geen contact". De realiteit is dat de hoeveelheid virus waarmee je in contact komt minstens even belangrijk is.

Als je in het nieuws hoort over overlijdens van relatief jonge hulpverleners zoals Li Wenliang (de Chinese klokkenluider) komt dit meestal door de enorm grote hoeveelheden virus waar ze mee in contact gekomen zijn. Dat klinkt misschien beangstigend maar eigenlijk geeft het ons een deeltje kracht terug. Het coronavirus circuleert nu eenmaal en we hebben zelf vaak niet helemaal in de hand of we er mee in contact komen of niet: in de supermarkt, op het werk, bij huisgenoten...

Maar viral load? Daar hebben we controle over. Dat blijft op alle momenten belangrijk, ook als er iemand in je eigen huis ziek is.

Dus hoe controleer je dat dan? Heel simpel, door alle maatregelen die tot in het oneindige herhaald worden: houd afstand, draag een mondmasker, beperk je contacten en was je handen. We hebben dit allemaal zelf in de hand, letterlijk.

viral%20load_edited.jpg

Covid-Concept: risicofactoren

De risicofactoren voor een ernstig beloop van coronavirus zijn veel uitgebreider dan veel mensen beseffen. Leeftijd, ja, die kennen we allemaal en ernstige ziektes met medicaties die het immuunsysteem onderdrukken, uiteraard, maar ook...
- roken, waterpijp, cannabis
- overgewicht dat dan op zich zijn vriendjes mee brengt: te hoge bloeddruk, andere hart- en vaatziekten, verminderde longfunctie, diabetes
- ongecontroleerde astma
en nog zo veel meer.

Er zijn wel wat risicofactoren waar je machteloos tegenover staat, waarbij opletten je beste wapen is, maar de 3 hierboven? Daar wil ik het graag over hebben. We zijn immers allemaal ondertussen bekend met de term coronakilo's en die term is super toepasselijk. De kilo's zijn er namelijk niet alleen door corona, maar ook geweldig vóór corona. En hoewel ik de impuls snap om de dokter te vermijden is het nu belangrijker dan ooit om je arts te raadplegen wanneer je denkt dat je astma onvoldoende onder controle is of wanneer je wilt stoppen met roken. Denk dus zelf maar eens na, heb je risicofactoren? Wat kan je er aan doen? Kan je je laten helpen?

risicofactoren.jpg
bottom of page