top of page
  • Writer's pictureLinde Vancraen

Jong en gezond, waarom ik me heb gevaccineerd: Genghis Khan en Woodrow Wilson

Vanaf morgen (30/06/21) kan je je terug op de QVAX lijst plaatsen. Iedereen mag dit terug, ook mensen die eerder een vaccin hebben geweigerd. Misschien was het voor jou wel niet het juiste moment, of het juiste vaccin, of misschien twijfelde je toch nog een beetje. In dat geval is het altijd slim om eens met je dokter te komen praten. Ik maak er graag tijd voor vrij.

Eén van de zaken die mij enorm motiveerde om me te laten vaccineren was het Verdrag van Versailles… Huh, wat?? Laat me verduidelijken, ik doel op de neurologische (hersen en zenuw) impact van de vorige pandemie en de invloed die dit had op het Verdrag van Versailles…

1919: De Amerikaanse president, Woodrow Wilson, is in zware onderhandelingen met de Franse president, Georges Clemenceau. Hij heeft een visie voor de toekomst met naties die zich verenigen om een ramp zoals de eerste wereldoorlog te voorkomen. Hiervoor wilt hij de verliezende zijde met gratie en begrip benaderen. Clemenceau moet echter verantwoording afleggen aan de Franse bevolking die er zware jaren met nog veel zwaardere verliezen van mensenlevens op na houden. De 2 presidenten staan lijnrecht tegenover elkaar… Tot Woodrow Wilson ziek wordt. Hij denkt dat hij vergiftigd is, wordt paranoia en zegt dingen tegen zijn bedienden die absoluut absurd zijn. Zelfs nadat hij fysiek geneest is hij mentaal nooit meer dezelfde. We kennen allemaal het vervolg: Georges Clemenceau krijgt vrij spel met het Verdrag van Versailles. Met alle gevolgen van dien.


Nu heb ik geen schrik dat wanneer ik geïnfecteerd zou worden met het coronavirus dit onrechtstreeks tot een wereldoorlog leidt, maar die neurologische gevolgen: de manier waarop de Spaanse griep inspeelde op de gedachten van Woodrow Wilson? Dat wil ik niet meemaken. COVID is nochtans gekend omwille van zijn neurologische gevolgen. Enkele weken geleden besprak ik al het effect van COVID op geur, maar het gaat veel verder dan dat. COVID is in verband gebracht met vele hersenziektes, beroertes, wanen en hallucinaties, epilepsie en degeneratieve neuromusculaire ziektes.


Waarom dat nu weer? Waarom lijkt het alsof COVID overal wel een handje in heeft? Simpelweg omdat het een heel handig virus is. Het omzeilt barrières en verdedigingsmechanismen in ons lichaam die andere ziektes niet kunnen overwinnen. Zo is er onze bloed/hersenbarrière, een soort van Chinese muur die onze hersenen beschermt tegen onwelkome indringers. Helaas speelt COVID er Genghis Khan en toont onderzoek ons aan dat het zich ook hier niks van aantrekt. Bovendien werkt COVID in op onze hersenen door de aanvoerende bloedvaten droog te leggen of te infiltreren en ontsteken. En hoewel niet iedereen de “Woodrow Wilson wanen” heeft, gaan schattingen van enige COVID aantasting van hersenen en zenuwen zo hoog als 80%. Het wordt ook steeds vaker in verband gebracht met langdurige COVID bij mensen die uitgeput blijven of gemoedsveranderingen hebben na een COVID infectie. Uiteraard kunnen we de prevalentie, impact en gevolgen van neurologische COVID symptomen nu nog niet goed inschatten, maar als je het mij vraagt? Ik denk dat voorkomen beter is dan genezen (en dat als geneesheer, euh, dame).Comments


bottom of page